欢迎来到留学生英语论文网

客服信息

我们支持 澳洲论文代写 Assignment代写、加拿大论文代写 Assignment代写、新西兰论文代写 Assignment代写、美国论文代写 Assignment代写、英国论文代写 Assignment代写、及其他国家的英语文书润色修改代写方案.论文写作指导服务

唯一联系方式Q微:7878393

当前位置:首页 > 论文范文 > Linguistics

Soms was het boek spannend

发布时间:2017-04-25
该论文是我们的学员投稿,并非我们专家级的写作水平!如果你有论文作业写作指导需求请联系我们的客服人员

Bespreking

1. Een persoonlijke reactie:

Soms was het boek spannend en leuk en dan werd het weer een lange tijd heel saai. Het boek zou in het echt goed gebeurd kunnen zijn en veel mensen zitten aan de drugs dus het boek is ook werkelijk. Soms was het boek wel eng want Jim de drugsdealer bedreigde Melissa met de dood. Wat er in het boek verteld werd, leek net of iemand dat in het echt heeft meegemaakt. Het boek zet me wel aan het denken nu ik dit heb gelezen zou ik minder snel aan drugs beginnen ( alhoewel ik dat sowieso al niet zou doen ).

2. Samenvatting van de inhoud:

Melissa ( hoofdrolspeelster ) is in het boek een erg verlegen en lief meisje En woont in Nederland. Het enige wat Melissa wil is Hiphop dansen. Maar van haar ouders mag zij alleen maar klassiek ballet dansen. Ze houdt haar ouders voor de gek dat ze onder klassiek ballet zit maar ondertussen doet zij aan Hip Hop. Jordi Melissa's beste vriend is verliefd op Melissa maar dat weet Melissa niet. Jordi wil het haar wel zeggen maar hij durft het niet. Op een dag kan Melissa meedoen aan een hele belangrijk auditie om in de videoclip van Brain Power te dansen. Natuurlijk wil zij daar erg graag aan mee doen maar hoe moet ze daar komen? Op de fiets is veels te ver. Melissa's beste vriendin zou haar komen ophalen maar heeft haar laten zitten zodat zij mee zou kunnen doen aan de videoclip. Om van thuis weg te komen is Melissa door het raam geklommen.

Jordi gaat haar op de fiets naar de studio brengen. Toen Melissa bij de studio's kwam, waren de audities al afgelopen. Ze heeft zo lang kunnen smeken, totdat ze toch nog mee mocht doen. Uiteindelijk mocht ze nog even laten zien wat ze kon. De mensen van de cast vonden Melissa erg goed dus Melissa mocht mee doen in de videoclip. Toen Melissa weer haar normale kleding aandeed kwam ze een jonge tegen. Die jonge zei tegen Melissa dat ze beter kon dansen als ze drugs nam. Melissa begon te twijfelen of ze het wel aan moest nemen maar ze wil er alles aandoen om goed te kunnen dansen. Melissa en Jordi gingen weer naar huis toe. Melissa deed tegen iedereen raar. Ze was verdrietig en doodongelukkig. Elke keer als Melissa moest repeteren wilde de jongen haar weer drugs geven, totdat ze op een gegeven moment niet meer terug kon. Wie is die jongen? Komt het nog wel goed met Melissa?

Je leest het in het leukste boek allertijden . Dit boek speelt zich af in deze tijd in een paar maanden.

Bron vermelding: http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/3475072/

Verwerkingsopdrachten

Bespreekopdracht

Bespreek de personen, de rollen die ze spelen en laat zien welke relaties er bestaan en of die veranderen. Beschrijf nauwkeurig hoe de hoofdpersoon in de loop van het verhaal verandert:

Jordi: hij wil Melissa graag helpen,maar Jordi is bang dat Melissa wordt afgepakt door Jim, en Jordi is heel erg bezorgt over Melissa. Hij weet niet van stoppen want hij moet Melissa van de drugsverslaving afhalen maar niet zonder dat hij Jim de drugsdealer op laat pakken door de politie. Jim is altijd erg overtuigend en als hij iemand aan de drugs wil helpen lukt dat hem ook. Jordi wil daarom Melissa van de drugs af helpen wat uiteindelijk ook gaat lukken als al Melissa's vrienden haar gaan helpen. Jordi was eerst een hele lieve rustige jongen maar als ze aan Melissa komen dan komen ze aan hem. Jordi is in het begin normale vrienden met Melissa. Maar eigenlijk is Jordi heel erg verliefd op Melissa maar dat durft hij niet te zeggen, uiteindelijk word het wel wat met Jordi en Melissa als zij van de drugsverslaving af is. Melissa woont in het stad waar heel erg veel drugsdealers zijn. Uit het boek zelf kun je geen uiterlijk van de personages opmerken.
Melissa is snel te beïnvloeden en heeft geen zelfvertrouwen, ze denkt dat ze alles verkeerd doet en niks kan, wat dus niet is, ze is tegen iedereen aan het liegen zodat niemand achter haar drugsverslaving komt. Maar.

Melissa  is altijd erg eigenwijs, Ze neemt niks van anderen aan en doet wat zij zelf wil. Melissa kan erg goed beïnvloed worden maar zelf beïnvloed zij geen mensen. In het begin van het verhaal is Melissa een lief en onschuldig meisje, gewoon een normaal meisje waarvan je geen erge dingen van verwacht zoals ze aan de drugs zit. Melissa word met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Ze is helemaal van de kaart en heeft een overdosis genomen. Nadat ze uit het ziekenhuis kwam is ze weer gaan proberen een normaal leven te lijden. Ze heeft haar oude vrienden weer terug en veel steun om haar heen. Melissa en Jordi hebben samen een relatie gelukkige relatie gekregen

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/2365

Schijfopdracht.

Schrijf een ander slot voor het verhaal:

Melissa komt in het ziekenhuis terecht omdat zij een overdosis aan drugs heeft genomen. Jordi wil haar vriend niet meer zijn omdat zij hem heeft laten zitten.

Melissa is in coma beland. Haar vader en moeder huilen omdat ze niet willen dat Melissa dood gaat. Uiteindelijk gaat Melissa wel dood. Alleen omdat zij 1 keer in haar leven de fout is ingegaan door te beginnen met drugs. Dit boek is geschreven om iedereen te waarschuwen, weet wat er kan gebeuren als je aan de drugs gaat. Het kan zomaar je leven kosten.

Onderzoeks/zoekopdracht:

Zoek drie gedichten die volgens jou bij het verhaal passen. Beschrijf nauwkeurig waarom:

Drugs

Soms zit ik te denken,

Waarom is dit?

Het maakt je leven kapot.

Drugs is wat geks.

Drugs het kan je beinvloeden,

Zonder datje het wil.

Het begon met een lol,

Daarna werd het een gevoel.

Jatten nemen zonder toestemming,

Termen voor gestolen.

Je hebt geld nodig,

Je gaat stelen.

Xtc: de pil,

Die levens verwoest.

Het lijkt onschuldig,

Maar dat is het helemaal niet.

Waarom?

Waarom zal je het gebruiken?

Het is toch maar voor even?

Maar dat is niet zo het is voor je hele leven!

Drugs waarom bestaat het?

Het was een genot,

Een kriebel voor een lekker gevoel.

Maar toch is je leven vergalt!

Ik zit te huilen,

Om mensen.

Die gevangen zitten ik diepe kuilen,

Door een eerste keer drugs te gebruiken.

Drugs

Laat de dagen van Morgen zijn
zoals de nadagen van je Geboorte.
Stille Verwonderingen, en Vrede
Laat je ziel zich koesteren aan
dampende Velden, in de ochtend.
Geef je bestaan de Inhoud aan je Geest,
die verward is, en Vol Haat.
Laat de Tranen het Levenswater zijn,
van de nieuwe dag,
En niet de Drugs en Alcohol!
Het Razend Bonken van je Hart,
de Motor van een andere tijd.
Je Verhitte Hoofd, je wordt door
niemand meer gedoogt.
Laat je Helpen Man om weer Langzaam in
Harmonie met je Familie te komen,
zodat je weer met je Dochter, Schoonzoon, Zoon
en je Beide Kleinzoons om kunt gaan!
Misschien krijg je Ooit nog eens
de Warmte van Mensen om Je Heen!
Zelfs je Oude Moeder
Dreigt er onder door te gaan.
Man - Man - Man wat heb je hier nu aan!

Drugs

lang nam ik drugs om zo het leven te vergeten
om zo mijn jeugd jaren te vergeten
Zolang ik in mijn roes was, was ik tevreden
en dacht zo beter te kunnen leven

Iedereen zei wat ik moest doen
dat was het best voor mijn fatsoen
Als ze me met een mes in de rug steken
( dacht ik ) nu zijn ze tevreden

Nu heb ik mijn leven terug gevonden
zonder drugs en alcohol
het is een mooi leven
maar een moeilijk leven

Nu zie ik het leven klaar
en zie nu iedereen heeft mij graag
Zo nu wil mijn leven verbeteren
om zo mijn slechte leven te vergeten

Deze 3 gedichten spraken me erg aan omdat het over het onderwerp drugs gaat. Ik vind het erg mooi hoe deze gedichten worden geschreven. Hete word namelijk heel gevoelig geschreven met een duidelijke teken dat het een slechte middel is die niet alleen jezelf kapot maakt maar ook anderen. Ik denk dat als je deze gedichten leest dat je er anders over gaat nadenken dat bijvoorbeeld een onschuldige hijsje van een joint zo verslavend is.

Bron: http://www.1001gedichten.nl/zoeken/drugs/

Biografie:

Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het tijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989. Daarna volgden algauw meer boeken, meestal realistische verhalen voor jonge kinderen. In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 10+-boeken werden razend populair bij de jeugd, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk, Bikkels.

In haar boeken schrijft Carry over onderwerpen als discriminatie, drugs, homoseksualiteit en pesten en dat werd zeer gewaardeerd door de doelgroep.

Onder het pseudoniem Anne Mileau schreef Carry een drietal boeken die qua stijl en onderwerpen afweken van haar andere boeken: Haas en Kip, Anne en De verborgen prins. Taal en thematiek van deze drie boeken zijn subtieler van aard.

Met Moederkruid (2001) debuteerde Carry als schrijfster voor volwassenen. In totaal zijn er nu vier boeken voor volwassenen van haar hand verschenen. Na Moederkruid, dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs, verschenen Dochter van Eva (2002), De toegift (2005) en Ooggetuigen (2007).

Dat heb ik weer!

Na zich een aantal jaren te hebben gericht op 12+-boeken, keert Carry Slee in 2008 terug naar de 10+-doelgroep met haar succesvolle serie Dat heb ik weer. Van deze serie zijn inmiddels twee delen verschenen, en een testjesboek. Een derde deel is in de maak en zal begin 2010 verschijnen. De hoofdpersoon Britt spreekt de kinderen (vooral meisjes) enorm aan, gezien de vele reacties die Britt krijgt op haar website www.dathebikweer.com en op haar Hyves-profiel.

Nieuwe doelgroep

In 2009 richt Carry Slee zich op een nieuwe doelgroep: onlangs verscheen Bangkok boy, Carry's eerste boek voor 16+. Jongeren die haar kinder- en jeugdboeken zijn ontgroeid, maar de overgang naar haar (autobiografische) werk voor volwassenen te groot vinden, kunnen nu hun hart ophalen met Bangkok boy, een boek dat is gericht op de jongeren in de bovenbouw van de middelbare school, studenten en jongwerkenden.

Carry is daarmee een van de weinige auteurs in Nederland geworden die zich met succes op alle doelgroepen richt.

Lezerspubliek

Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden, zowel voor jongens als voor meisjes. Haar lezerspubliek is multicultureel, evenals haar hoofdpersonen. Carry schrijft voornamelijk realistische verhalen in klare taal, die kinderen en jongeren aanspreekt. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar en de lezer kan zich makkelijk identificeren met de personages. Haar boeken zijn altijd spannend en zo geschreven dat je ze in één keer uit wilt lezen.

Facts & Figures

Naam:

Carry Slee

Geboren:

1 juli 1949 in Amsterdam

Partner:

Elles

Kinderen:

Nadja en Masja

Woont in:

Bergen

Lengte:

1.69 m

Kleur ogen:

blauw

Broers/zussen:

1 zus

Is gek op:

schrijven

Haat:

vervelen

Fijnste man:

Nelson Mandela

Bron: http://www.carryslee.nl/carryslee.php

 • 1989 Rik en Roosje
 • 1989 Morgen mag ik in het diepe...
 • 1990 Het drakepad
 • 1991 Verdriet met mayonaise - o.a. Prijs van de Kinderjury (1992)
 • 1993 Confetti conflict - o.a. Prijs van de Kinderjury (1994)
 • 1993 Het bliksemeiland
 • 1994 Kilometers cola en knetterende ruzie - o.a. getipt door de Kinderjury (1995)
 • 1995 Geklutste geheimen met strafwerk toe - o.a. getipt door de Kinderjury (1996)
 • 1996 Spijt! - o.a. Prijs van de Kinderjury (1997) & de Jonge Jury (1998)
 • 1997 Pijnstillers (boek) - o.a. Prijs van de Kinderjury (1998) & de Jonge Jury (1999)
 • 1997 Vervalst
 • 1998 "Afblijven" (1998) - bestseller, o.a. Prijs van de Kinderjury (1999) & de Jonge Jury (2000)
 • 1999 Markies kattenpies - getipt door de Nederlandse kinder jury
 • 1999 Kappen! - o.a. getipt door de Kinderjury (2000) & Prijs van de Jonge Jury (2001)
 • 2000 Razend - o.a. Prijs van de Kinderjury (2001) & getipt door de Jonge Jury (2002)
 • 2001 Paniek - o.a. Prijs van de Jonge Jury (2003)
 • 2002 Link - link is een bundeling van "het bliksemeiland" en "vervalst"
 • 2003 Radeloos - o.a. Getipt door de Prijs van de Jonge Jury (2005)
 • 2003 Timboektoe serie - o.a. Prijs van de Jonge Jury (2004) -
 • See you in Timboektoe - ISBN 9064941246 - [1]
 • 100% Timboektoe ISBN 978-90-499-2164-4 - [2]
 • Timboektoe Rules! - ISBN 90-499-2059-4 - [3]
 • Timboektoe Rocks! - ISBN 978-90-499-2211-5 - [4]
 • Timboektoe: de filmeditie - ISBN 978-90-499-2235-1
 • Missing Timboektoe.
 • 2006 Lover of Loser, your choice - getipt door de Kinderjury (2007)
 • 2006 Afblijven (filmeditie) - getipt door de Kinderjury, tezamen met "Lover of loser" (2007) [5]
 • 2008 Hot or Not, your choice
 • 2008 Dat heb ik weer!
 • 2009 Bangkok Boy

http://nl.wikipedia.org/wiki/Carry_Slee

Leeservaringsverslag

Onderwerp:

Heb je door het lezen van dit boek iets geleerd? Wat ?

Ik heb door dit boek geleerd wat er allemaal kan gebeuren als je aan de drugs begint. Dat je een overdosis kan krijgen als je teveel drugs neemt en dat je daardoor in het ziekenhuis kan komen. Je word in het boek gewaarschuwd voor drugs. Dat je niet zomaar van iemand pillen aan moet nemen en dat je op moet passen met wie je vrienden word. Doe niks wat je niet wilt.

Gebeurtenissen

Beschrijf een gebeurtenis die de meeste indruk op je gemaakt heeft en waarom. De meeste indruk die mee heeft gemaakt van het boek is dat Melissa niet meer wist wat ze deed. Ze was vaak stoned en ze wist niet meer wat ze moest doen. Ze raakte alles kwijt. Haar vrienden, haar ouders, het dansen. Toen ze naar een House Party is geweest met Jim had zij een overdosis aan XTC genomen. Hierdoor is zij met de ambulance opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Ze werd een paar dagen niet meer wakker want zij lag in coma.

Personages:

Is de hoofdpersoon een held(in) op wie je zou willen lijken? Waarom( niet )?

Ik zou wel op Jordi willen lijken. Jordi is verliefd op Melissa maar hij durft het haar niet te zeggen. Hij moet aanzien dat Melissa op Jim is verliefd terwijl hij zelf op Melissa is verliefd. Ook al deed Melissa heel erg raar tegen Jordi wou hij haar nog steeds helpen. Jim heeft er voor gezorgt dat Jim achter de tralies is verschenen en dat het weer goed afgelopen is met Melissa. Daar heeft hij alles aan gedaan.HaarH

Bouw:

Wat vind je van het eind? Blijft er teveel onduidelijk?

In het boek blijft niks onduidelijk. Aan het einde van het boek ontwaakt Melissa uit haar coma. Jim de drugsdealer ( en haar ex ) werd opgepakt door de politie. Melissa werd ontslagen uit het ziekenhuis en kon weer naar huis toe. Toen zei met haar tas bij de uitgang van het ziekenhuis stond, vroeg Melissa aan Jordi of hij verkering met haar wou. Natuurlijk zei hij ja. Hij heeft nooit iets liever gewild. Zo is het allemaal nog goed gekomen.

Taalgebruik:

Vind je dat de taal past bij de personages en het onderwerp?

Ja ik vind dat de taal wel past bij de personages. Er word veel straattaal gebruikt dus erg grof. Melissa was eerst erg netjes en braaf maar door Jim is zij verandert in een asociaal meid.

Mijn mening

Het boek Afblijven is een leuk boek, als je er eenmaal aan begint blijf je doorlezen. Het boek is wel spannend en het gaat over drugs. De schrijfster wil in het boek duidelijk maken dat je niet aan drugs moet beginnen. Omdat het een grote invloed kan hebben op je leven. Daarom is het goed dat er voor jongeren een boek is gemaakt wat er in je leven kan veranderen door drugs. Ik denk dat veel jongeren niet aan drugs beginnen omdat ze door dit soort boeken en films gewaarschuwd worden wat er allemaal kan gebeuren. Het boek is leuk, spannend en romantische. Het boek is leuk geschreven alleen sommige stukjes duren alleen een beetje lang. Maar kort samengevat was het een leuk boek om te lezen.

11

上一篇:Monolingual and bilingual childre 下一篇:Literature proof