欢迎来到留学生英语论文网

客服信息

我们支持 澳洲论文代写 Assignment代写、加拿大论文代写 Assignment代写、新西兰论文代写 Assignment代写、美国论文代写 Assignment代写、英国论文代写 Assignment代写、及其他国家的英语文书润色修改代写方案.论文写作指导服务

唯一联系方式Q微:7878393

当前位置:首页 > 论文范文 > Journalism

Megszületett a világ elsÅ‘ lombikbébije

发布时间:2017-04-18
该论文是我们的学员投稿,并非我们专家级的写作水平!如果你有论文作业写作指导需求请联系我们的客服人员

Mióta 31 évvel ezelÅ‘tt megszületett a világ elsÅ‘ lombikbébije Angliában, már magának Louise Brown-nak is van saját gyermeke, illetve rajta kívül már jóval több mint 3 millió ember köszönheti létét a napjainkra rutin eljárásnak számító mesterséges megtermékenyítésnek (In vitro fertilization- IVF). Míg az észak-európai államokban már a gyermekek 7-8%-a ilyen módon születik, Magyarország ezen a területen is le van kissé maradva ami feltehetÅ‘leg a magas (150-250 ezer forintos) 'gyerekáraknak' köszönhetÅ‘. Itthon évi másfél-kétezerre tehetÅ‘ a lombikgyerekek száma. A különbözÅ‘ módszerek és a technika segítsége azonban egyre több extrém és megdöbbentÅ‘ esetet szül. A vitatható eljárások igen sok morális és etikai kérdést vetnek fel, mivel segítségükkel az egy apából, egy anyából, és a gyerekekbÅ‘l álló hagyományos családmodell határait teljes mértékben fel lehessen rúgni. Így az IVF módszereit felhasználva lehetségessé válik egynemű párok, egyedülálló, vagy elvált nÅ‘k, de akár transzvesztita férfiak számára is, hogy ma már ne csak örökbefogadjanak, hanem akár saját gyereket is szüljenek. A 'terhes férfiként' elhíresült, 35 éves Thomas Beatie például már két gyermeket szült. A 'leánykori' nevén Tracy Beatie fiatalon még szépségkirálynÅ‘ is volt, de 24 évesen nemet váltott, majd idÅ‘vel a hivatalos irataiban is férfiként szereplÅ‘ Beatie megnÅ‘sült. Bár éveken át férfihormon kezelésekre járt belsÅ‘ nÅ‘i szerveit nem távolítatta el, így mikor kiderült, hogy felesége már nem eshet teherbe Thomas spermadonor segítségével bevállalta a szülést. A melleitÅ‘l végleg megszabadult apa a babák szoptatását viszont már feleségére hagyta. Az IVF megkönnyíti az életét sok filmiparban aktív, 40 fölötti színésznÅ‘knek is, akik titokban béranyát használnak, és a 'szülés' után egy héttel már lapos hassal rohangálnak a kamerák elÅ‘tt. Ezenkívül az IVF eljárások nem veszélytelenek, és nem ritka az orvosi műhiba sem. Amerikában többször elÅ‘fordult, hogy nem a megfelelÅ‘ megtermékenyített petesejt került vissza az anyába. Egy angliai szélsÅ‘séges esetben pedig egy fehér nÅ‘nek véletlenül egyik petesejtjét egy fekete házaspár spermájával keverték, amibÅ‘l egy fehér és egy fekete gyerek született. A póruljárt, és a lombik programmal mindvégig sikertelenül próbálkozó fekete szülÅ‘k késÅ‘bb hiába pereltek, gyereküket a bíróság végleg az azt kihordó fehér anyának ítélte.

ElÅ‘ször még az is szenzációnak számított, amikor egy észak-karolinai nÅ‘ férjének 23 évvel korábban lefagyasztott spermáját felhasználva gyermeket szült, ma ezen már senki nem csodálkozna. A preceds értékű esetben az elÅ‘relátó apa amikor fiatalkorában megtudta, hogy rákos lett még a kemoterápiáskezelések megkezdése elÅ‘tt spermái lefagyasztásával gondoskodott az utódnemzésrÅ‘l. ErÅ‘feszítéseit nem tette hiába, mert így a kezelésektÅ‘l teljes mértékben sterilizálódott férfi több mint két évtizeddel késÅ‘bb mégis saját gyermekét ölelhette magához. Már arra is volt példa, hogy valakinek halála után nemzettek gyermeket. Egy kétségbeesett anya ugyanis nem mindennapi lépésre szánt el magát amikor megtudta, hogy fia egy kocsmai verekedés áldozata lett. A 21 éves texasi fiú elvesztésének feldolgozhatatlan fájdalmát az édesanyja úgy kívánta enyhíteni, hogy miután a fiút lekapcsolták a lélegeztetÅ‘géprÅ‘l, 24 órán belül gyorsan összegyűjtette annak hímivarsejtjeit. Ezt követÅ‘en a bíróság hozzájárulását is megszerzÅ‘ 'nagymamának' már csak arra volt szüksége a család nevének fenntartásához, hogy petesejtdonort vásárolt és béranyát fogadott halott fiának leendÅ‘ 'gyermekeihez'. De lefagyasztott spermákat felhasználva egy angol özvegynek is sikerült gyermekeket szülnie évekkel azután, hogy eltemette a férjét. A mai viszonyok között már arra is van példa, hogy saját unokáját hordta ki egy ötven év feletti nagymama, egy 72 éves 'nagypapa' pedig spermiumot adott nemzÅ‘képtelen fiának, így az 'unoka' az apa féltestvére is egyben. Arról is egyre több hír érkezik, hogy a gyermekszülésre alkalmasnak tartott 45 éves korhatár milyen szélsÅ‘ségesen mértékben kitolódott. A csúcsot jelenleg egy indiai nÅ‘ tartja, aki 70 évesen esett teherbe elsÅ‘ gyermekével.

A témában kiemelkedÅ‘ szakértÅ‘nek számító Ceizel Endre orvosgenetikus a Heteknek saját élményei közül is említett néhányat. A genetikus elmesélte, hogy nem régiben hozzá is elment egy olyan 50 év feletti házaspár akiknek egyetlen gyermekük autóbalesetben mehalt. A szerencsétlen szülÅ‘k egész életükben arra számítottak, hogy féltve Å‘rzött fiúk idÅ‘s korukban majd eltartja Å‘ket, és Å‘ lesz az is akire minden vagyonukat ráhagyhatják. Miután a számításaikat így keresztül húzta a sors, már azon gondolkodtak, hogy értelmét vesztett életüknek öngyilkossággal vetnek véget. Utolsó lehetÅ‘ségként az IVF módszerhez fordultak. Ekkorra az asszony már hat éve túl volt a klimaxon ezért a természetes terhesség szóba sem jöhetett. Végül eljutottak egy lombikbébi kezeléseket folytató klinikára. Egy év múlva érkezett a hír, hogy az 56 éves nÅ‘nek petedonációval gyereke lett. Ceizel azt mondta, hogy a hírnek egyrészt nagyon örült, mert borzasztóan sajnálta a családot, de ugyanakkor azt is átérezte, hogy nem véletlenül a 'természet bölcsessége', hogy 45 éves korban a nÅ‘k elvesztik a termékenységüket. 'Ilyen idÅ‘s szülÅ‘k a gyerekneveléshez már nem a legoptimálisabbak'- vélekedett. Ezen kívül azt is megtudhattuk, hogy praxisában eddig már öt leszbikus párnak lett mesterséges megtermékenyítés útján gyermeke. 'Bár jelenlegi törvények ezt nem engedélyezik, de az akadályokat nem nehéz kijátszani. Ha valamelyik tag szerez egy élettársat akár névlegesen is, akkor már meg tudják oldani a problémát. Igaz, én magam is érzem, hogy ezek bizarr szituációk, és nem lehet kiszámítani ezeknek a gyermeknek a késÅ‘bbi sorsát'- mondta a genetikus.

Ceizer Endre azt a folyamatot is hosszan ecsetelte, hogyan alakult ki a hagyományos családkép. 'Az ókori társadalmakban hamar rájöttek, hogy a gyermekek csak az anya állandó gondoskodása mellett képesek életben maradni, miközben az anyának is állandó társra van szüksége, aki nem is lehetne más mint a gyermek apja. Így állt fel a hagyományos család, mely hiányában az emberiség már rég elpusztult volna. Évszázadokon át elfogadottá vált az a társadalmi modell, melyben az asszony szűlt átlagban 11 gyereket, ezzel eleget tett a fajfenntartásnak, míg a férfi eltartotta a családot, dolgozott, harcolt, védett. Ez a helyzet a 20. században teljesen megbomlott, ahogy ezt Magyarországon is láthatjuk, hogy a családonkénti gyerekszám 1,3 a korábbi 11 helyett. Ráadásul ma a házasságoknak több mint fele válással végzÅ‘dik. Ez is mutatja a családok válságát, ami mindenképpen gond, mert a gyermekek harmónikus felnevekedéséhez apára is szüksége lenne.'

Amit látjuk ma már egyáltalán nincs szükség két különbözÅ‘ nemű szülÅ‘re ahhoz, hogy valaki gyermekáldás elébe nézzen. Kétezer évvel azután, hogy az Új Szövetség leírta a világtörténelmet megváltoztató elsÅ‘ szeplÅ‘telen fogantatás esetét, brit doktorok kevésbé nemes célból, de nemzetközi elismerést kiváltva most angyali szerepben tündökölhetnek miután a mesterséges megtermékenyítés eszközét felhasználva levezették a modern idÅ‘k elsÅ‘ szűzen szülését. A Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat megerÅ‘sítette a hírt miszerint egy 20-as éveiben járó hölgy, aki úgy döntött, hogy soha nem akar megházasodni, vagy férfivel szexuális kapcsolatot létesíteni már átesett a gyermekáldáshoz szükséges kezeléseken, és azóta már több szűz ügyfél is várja, hogy a természet törvényeit kijátszva egyedül élhesse át a szülÅ‘i szerepet.

Az orvosi sikerek ellenére az egyedülálló nÅ‘ket segítÅ‘ spermadonáció azonban további alap kérdéseket vet fel. Mikor számít például egy spermadonor apának? Ezt az egyes államok saját szabályozása dönti el, de a legáltalánosabb kezelési forma szerint a donor neve titkban marad, és soha semmilyen felelÅ‘sséggel nem tartozik 'gyermekei' irányában. Ezárt számít mégis ritka döntésnek az az új-mexikói fellebviteli bíróságon született határozat melyben egy anya sikeresen harcolt ki két gyermeke számára pénzügyi támogatást az apától, aki csak mint sperma donor játszott szerepet a nÅ‘ mesterséges megtermékenyítésében. Azt persze senki nem tagadhatja, hogy ha vállalta a spermadonor szerepet akkor evvel biológiailag apává is vált. Így jöhet szóba annak az amerikai férfinek is a felelÅ‘ssége, aki bár maga errÅ‘l nem tudott, de örökíthetÅ‘ szívbetegségben szenvedve, mint spermadonor huszonnégy gyermeket nemzett, melyekbÅ‘l kilenc biztosan megkapta a halálos kórt, és egyikük már meg is halt pont szívbetegség miatt. A pénzért vagy más megfontolásból spermát adó emberek tudtukon kívül akár több focicsapatot is kitevÅ‘ gyermeknek is lehetnek a szülei, miközben valószínűleg maguk a gyerekek sem lesznek soha tudatában annak, hogy hány féltestvérük él a világban. Így történehett meg, hogy amikor egy amerikai lombikbébi cég nyílt napot rendezett donor testvérek számára, akkor csodálkozott csak rá a négy anyától származó hat tinédzser korú fiú és lány, hogy mind külsÅ‘re mind belsÅ‘re mennyire hasonlítanak. Mint mondták kiderült, hogy még a rossz szokásaikban is megegyeznek. A közös szülÅ‘rÅ‘l csak annyit tudnak, hogy orvos, szÅ‘ke, és kék szemű de ha még hozzá is kerülnének kezelésre sem fogják tudni, hogy saját apjuk mosolyog rájuk. Hasonlóan a nÅ‘i oldalról is vannak adományozók. Egy gyermektelen idÅ‘s brit házaspár fia például annak köszönheti életét, hogy a szülei által a helyi buszokon kifüggesztett 'petesejtet adományozó nÅ‘ kerestetik' feliratú hírdetésre volt jelentkezÅ‘.

Sokszor elÅ‘kerül az a probléma is, hogy mi lesz a megtermékenyített, de felhasználatlanul maradt petesejtekkel. Van aki eladományozza Å‘ket, van akinek mindent beültetik, de ha kettÅ‘nél több magzat indul fejlÅ‘désnek akkor a ráadást abortálják. Háromnál több petesejt megtapadása után a legtöbb esetben komplikációk lépnek fel, és nagy az esélye, hogy mindegyik baba sérülten születik. A mesterséges úton megtermékenyült, de egészségesen született ikrek rekordját eddig egy egyedülálló amerikai nÅ‘, Nadya Suleman tartja. A hat fiú és két kislányt egyszerre kihordott nÅ‘nek nem ez volt az elsÅ‘ szülése, az elvált asszonynak ugyanis már hat, 2-7 év közötti gyermeke volt korábbi házasságából. A csodaszámba menÅ‘ mennyiségű gyermekkel azonban igencsak meggyűlhetett a baja az egyedül boldogulni próbáló Suleman-nak, mivel a szülés után nem sokkal a 33 éves kaliforniai nÅ‘ egy interjúban már úgy nyilatkozott, hogy 'Nem tudom mit képzeltem. Teljesen elrontottam a saját, és a gyermekeim életét is'. Mások azonban még ennyire sem voltak szerencsések. Egy 23 éves görög asszonynak aki hasonló módon 11 gyermekkel lett terhes még 1996-ban, kilencet abortálnia kellett, hogy legalább kettÅ‘ életét megmenthesse. Idén egy más szenzáció is bejárta a világsajtót, miszerint egy tunéziai asszony hat fiút és hat lányt próbált egyszerre kihordani. Ezek életbenmaradására az orvosok még egy százalék esélyt sem adtak. Egy másik sajnálatos esetben egy britt nÅ‘ lett terhes mesterséges úton nyolcas ikrekkel. Mivel a figyelmeztetések ellenére nem volt hajlandó abortálni egyetlen magzatot sem, ezért végül az összeset elveszítette miután 22 hetes korukban koraszülötten jöttek világra.

KERETES?

A Brittek Szociális Gondolkodásáról kiadott éves riport idén arról számolt be, hogy mára az angol emberek több mint egyharmada hiszi, hogy az azonos nemű szülÅ‘k épp olyan jók lehetnek mint a heteroszexuálisok. Ennek ellenére még Angliában is nagy felháborodást váltott ki a 'National Academy for Parenting Practitioners' (Gyakorló SzülÅ‘k Nemzeti Akadémiája) által az egynemű szülÅ‘ket propagáló, tudományosnak feltüntetett felmérés. A kutatást végzÅ‘ csoport vezetÅ‘je Stephen Scott ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a statisztikai adatok szerint a leszbikus párok gyermekei jobb teljesítményt nyújtanak az életben, mint a heteroszexuális pároktól származók. 'Úgy tűnik a leszbikusok jobban beválnak szülÅ‘ként mint egy férfi és egy nÅ‘'-mondta Scott. A Heteknek nyilatkozó genetikus azonban úgy gondolja, 'én azért reménykedek, hogy a család nem fog teljesen felbomolni, mert az a társadalom legfontosabb összetartó egysége'.

上一篇:Claiming golf course developer 下一篇:Innledning